2009. jún. 22.

Nem is tudom (Knowing)

Most, hogy elérhető a DVD kiadás, gyorsan megnéztem.

http://www.imdb.com/title/tt0448011/

knowing_poster

(Mondjuk majdnem be&#-tam, mikor hibázott a lemez és a feszült jelenetben jött a krrrrrrrrrrr, csrrrrrrrrrrr, kép kikockásodás, stb. Aki látta, az tudja, hogy elektromos zavar be van építve a filmbe, ami éjfél felé így igencsak rémisztő tudott lenni.)

Visszatérve a filmhez. Azon kívül, hogy lassan hozzá kell szokni, hogy újra szó szerint akarják venni az “egész estés film” kifejezést (2 teljes óra), ez is egész élvezhető.

Az alapfelállás egyszerű mint a faék. Valaki megjósolja a jövőt. Persze, úgy mint Nostradamus, ő sem írja le egyértelműen, hé öreg. Így a film fele, kétharmada vígan el van intézve azzal, hogy hősünk Nicolas “kutyaszemű” Cage rájön, ez bizony jóslat és komolyan kell venni. A maradék idő meg elmegy, némi elsőre nehezen követhető titokzatos emberek üldözésére/menekülésre. A legnagyobb erénye a filmnek Mr. Cage és a rendező összhangja. Mondom mindezt úgy, hogy egyáltalán nem vagyok oda érte, sőt az Nemzet aranya, Next filmekben nyújtott alakítása egyértelműen az egyarcúságba süllyesztette. Ennek ellenére itt sikerült olyan távolságot választani a kamerától, ahol nem kellett szenvelgő arcát néznünk.

A film amúgy ez egy scifi, és ahogy @humaninsect írja a filmbuzin, az idei év a scifik nagy visszatérése. Ami nem baj, nekem legalábbis nem. Ugyan ez az egyszer nézhető kategória, ami nyilván látszik abból, hogy itt, a kritikában is mindenről beszélek csak a tartalomról nem. (^.^)

A legnagyobb baj a filmmel, a következetlen összekapcsolása a jövendöléseknek és a végkifejletnek. Alig hihető, hogy egy, az egész világot ilyen súlyosan érintő jövendölés megalapozásához, felvezetéséhez arányaiban ilyen piti katasztrófák nyújtsák a megalapozást. Hol van a Katrina? Hol vannak a szökőárak? A több országot sújtó elsivatagosodás, földrengés? Persze Amerika-központú film, Hollywood, miegymás, de akkor is. Ha nem mernek világméretű katasztrófákkal előhozakodni menet közben, megalapozatlan a végkifejlet. Amúgy az angyalok szerepeltetése (meg égő csipkebokor!) egész tűrhető, bár láttunk ennél átgondoltabbat is ebben a műfajban: Signs.

Konkrét értékelést most nem tennék, az legyen az erre hivatottak dolga. Ha valaki nem egyet ért, a comment nyitva áll.:)

Nincsenek megjegyzések: